NATURENS HERSKERE uddrag fra kap 1
I begyndelsen var nytten og ikke meget andet. Naturen skulle undertvinges, besejres og udnyttes, hvis fortidens mennesker ville overleve. Først da de var lykkedes med at tvinge den i kn., begyndte tvivlen at melde sig. Nogle enkelte naturmindesmærker burde vel bevares, mente de første naturfredere og fik skrevet sig en naturfredningslov.

NATURFREDNINGENS KORTE FORÅR uddrag fra kap12
Efter 30-års perioden 1940‑1970 med de massive statstilskud til landvinding og grundforbedring, fulgte et kortere mellemspil i perioden 1972‑1998, hvor skiftende regeringer allokerede ganske betragtelige summer til at sikre, bevare og senere genoprette danske naturområder.

INTET ER HELLIGT uddrag fra kap 28
Uanset hvad der står i en fredningskendelse, vil den altid være åben for en tolkning, hvis den ikke er knivskarp i sine formuleringer. I 2007 overgik ansvaret for de naturfredede arealer fra amterne til kommunerne.

NATUREN SOM GIDSEL I VARDE ÅDAL uddrag fra kap 32
Frem til 2022 vil staten have uddelt op mod 200 mio. kroner til frivillige miljøvenlige jordbrugsforanstaltninger i Varde ådal, men resultatet af 20 års indsats har allerede nu vist sig at være en indiskutabel fiasko.

UDEN FOR LANDS LOV OG RET uddrag fra kap 35
Vest Stadil Fjord-sagen illustrerer klart, at myndighederne kan v.re ganske overbærende, selv når kostbare fredninger overtrædes. Sådan var det i hvert fald tidligere. I nyere tid illustrerer sagerne om den ulovlige landingsbane på Hesselø og luksusvillaen i Søllerød.

EVIGT EJES KUN DET TABTE uddrag fra kap 39
Fredningsinstituttets opgave var og er vel stadig at yde varig sikring af afgrænsede arealer af stor naturmæssig eller kulturhistorisk værdi. I princippet betyder en fredning, at der for altid er sat bom for byggeri, opdyrkning, dræning, tekniske anlæg, veje m.m.

Se Kjeld Hansen præsentere Det store SVIGT – klik på billedet.

Hør udsendelsen hvor Den2radios Anette Bruun Johansen har besøgt Kjeld Hansen sammen med professor ved Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet Lene Koch.

Kjeld Hansen er skarp, præcis og seriøs i sin fremlægning, og han er uden tvivl en sand vismand på området. En ufattelig grundig og omfattende bog, der afdækker et enormt pengespil og naturtab. Bogen er stor og flot, med fotos, der supplerer den heftige tekstmængde fint. Intet mindre end et storværk om dansk naturhistorie.

Martin Jørgensen
Lektørudtalelse

Klik her og læs hele anmeldelsenDet store svigt er en bog som alle naturforvaltere bør have på reolen. Man behøver ikke nødvendigvis være enig med forfatterens udlægning hele vejen igennem, men bogen sætter fokus på naturfredningens akilleshæle og historiske fejltagelser og der er meget viden at hente.

Niels Lisborg
Naturguide.dk

Klik her og læs hele anmeldelsenHvor er det imponerende, og hvor er det flot og relevant, at naturfredningernes 100 års jubilæum i Danmark fejres med udgivelsen af dette digre værk med en vægt på 2,3 kg og i A4-format. Man kan blive helt overvældet af omfanget, men når man først får begyndt, er det næsten som at læse en kriminal-roman, og man har svært ved at stoppe igen. Kjeld er en skarp og kritisk forfatter, der skriver enormt godt, og utallige er de større og mindre fortrædeligheder mod Danmarks natur og naturfredningerne, som han indvier os i. Og han er gået grundigt til værks.

Sten Asbirk
Dansk Ornitologisk Forening

Klik her og læs hele anmeldelsenDramatisk er titlen på miljøjournalisten Kjeld Hansens nye bog: Det store svigt – Beretningen om hundrede års naturfredning i Danmark.

I bogens forord forsikrer Kjeld Hansen, at titlen har fuld dækning. Han henviser til Den Danske Ordbog, hvor ’svigt’ beskrives som »det at skuffe eller forsømme nogen ved ikke at gøre det, som man har lovet, eller som forventes af én«.

David Rehling,
Informationen

Klik her og læs hele anmeldelsenDet store svigt er et flot bogværk og bør være kendt af enhver landskabs – og naturelsker – og enhver landinspektør.

Læst med mine landinspektørbriller er bogen et pragtværk. Og det er dejligt at læse en bog i god indbinding, smukke illustrationer og tilrettelagt med god korrekturlæsning.
 

Esben Munk Sørensen, Aalborg Universitet

Landinspektøren

 Klik her og læs hele anmeldelsenDet store svigt var en af de mest omtalte fagbøger i 2017 og med god grund. Et pionerarbejde om dansk naturfredning ville umiddelbart nok kunne give nogen omtale og nogle læsere, men at denne bog blev så profileret skyldes også den skarpe kant, som Kjeld Hansen har givet sit værk. Det er tale om et bevidst forsøg på at råbe politikerne op og skabe en diskussion om den danske natur.
 

Esben Peter Fransen, seniorforsker
Rigsarkivet

 Klik her og læs hele anmeldelsen